Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Anouk (32): “We zijn al bijna 20 jaar beste vriendinnen, Daniëlle en ik. Maar de laatste tijd voel ik steeds meer weerstand. Ik heb geen zin meer in onze vriendschap. We delen bijna niks meer en zijn allebei zo veranderd. Als zij iets wil afspreken, houd ik het meteen af. Ik wil gewoon van haar af, maar ik weet niet hoe ik haar moet dumpen. Ze heeft zo’n enorme plaat voor d’r kop.”

Beste vriendin dumpen

“Vanaf de middelbare waren we onafscheidelijk. We deelden alles, waren echt BFF’s. Samen in de klas, samen huiswerk maken, samen spijbelen, samen naar feestjes, noem allemaal maar op. We deden echt álles samen. Dat was in de tijd dat je elkaars ‘beste vriendinnetje’ was en ervan overtuigd was dat het altijd zo zou blijven. Natuurlijk gingen we ook samen voor het eerst zonder ouders op vakantie. We bespraken alles: jongens, zoenen en later ook seks. Toen we allebei een andere studie gingen doen, bleef het contact onveranderd. We klikten gewoon goed en vonden het destijds ook leuk om elkaars bestie te zijn.”

Claimend

“Ik weet niet precies waar of wanneer het is veranderd, maar ik voel me er steeds minder lekker bij. Ik vind dat Daan mij te veel claimt en dat trek ik niet. Zij heeft al zes jaar dezelfde vriend. Een leuke gast hoor, met wie ik het prima kan vinden. Ik rommel zelf wat aan met mannen en zit niet op een vaste relatie te wachten. Zij snapt dat niet, dus ik vertel haar steeds minder over mijn vrienden en ervaringen. Heeft ze niks mee te maken, want ze heeft altijd zo’n ondertoontje van: ‘Jammer dat het bij jou niet lukt.’ Hoezo?! Alles lukt prima. Als ik mijn vrijheid verkies boven een vaste relatie en er liever drie vriendjes tegelijk op nahoud, moet ik dat toch zelf weten?”

“En zo zijn er steeds meer dingen die me tegenstaan. Als ik jarig ben, hangt ze al weken van tevoren aan de telefoon om te vragen wat ‘we’ gaan doen. Ze accepteert niet dat ik niks heb met verjaardagen en wil altijd iets organiseren. En dan vooral de veren opstrijken omdat zij – ‘ja, we zijn al zolang beste vriendinnen’ – weer iets heeft geregeld. Ik ga er niet meer in mee. Ben steeds directer en zeg dat ik al andere plannen heb. Uiteindelijk moet dan toch eens doordringen dat ik er geen trek in heb?”

Leuke dingen doen

“Ik voel onze band niet meer en heb inmiddels door mijn werk en door het uitgaan – wat ik nog vaak doe [dit artikel is geschreven vóór de corona-uitbraak, red.] en zij helemaal niet meer – veel andere vriendinnen gekregen met wie ik wél veel deel. Met hen ga ik graag weekendjes weg, of naar een dancefeest of foodfestival. Als Daan iets voorstelt, wil ze dat altijd met mij alleen doen. Terwijl ik denk: oké, dan vragen we die en die en die ook mee. Maar als we met meer meiden zijn, slaat zij dicht. Irritant, doe niet zo contactgestoord, denk ik dan.”

Facebook

“Het allerergste vind ik dat áls we nog een keer iets samen doen, er foto’s gemaakt moeten worden voor op Facebook waar standaard bij staat ‘met mijn beste vriendinnetje Anouk’. We zijn toch geen twaalf meer? Beste vriendinnetje? Ik heb inmiddels wel tien ‘beste vriendinnetjes’. Ik heb het gevoel dat ze me op die manier probeert te claimen voor de buitenwereld. Daar kan ik echt niet meer tegen. Het stomme is: ik doe steeds botter en houd steeds meer afstand. Maar ze lijkt het echt niet door te hebben. Integendeel!”

“Als ik lomp doe, komt zij met: ‘Zullen we samen weer eens een weekje weggaan?’ Dat wil ik helemaal niet meer! Dat zeg ik dan, maar ze lijkt het niet te willen horen. Ze vraagt het zo weer. Nu ben ik heel erg aan het twijfelen. Moet ik het gesprek aangaan en zeggen dat ik er geen zin meer in heb? Het voelt een beetje als een liefde die over is. Maar met een vriendin maak je het toch niet uit? Ik weet zeker dat het haar veel verdriet zou doen, maar ik word echt gestoord van haar. Ik ben al een paar keer goed kwaad geweest, maar dan staat ze dezelfde dag nog voor de deur om te kijken of ik wel oké ben. Wat me juist nóg kwader maakt…”

Download fast and safe with VIPER USENET

Opgebiecht.nl is gebaseerd op waargebeurde verhalen van bezoekers van deze website
Wil jij ook anoniem met jouw verhaal op opgebiecht.nl stuur jouw verhaal dan nu in via de tab ook iets opbiechten.