Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Linda (32): “Mijn drie beste vriendinnen heb ik overgehouden aan mijn communicatiestudie. We trokken op school al naar elkaar toe en zijn een hecht clubje geworden: we gaan met z’n vieren uit, weekendjes weg en op vakantie. Alles is bij ons bespreekbaar en alles blijft onder ons. Maar er speelt nu iets vervelends wat ik ze liever niet wil zeggen: ik voel me steeds meer de buitenstaander.”

Vriendinnen

“We delen veel, er gaat bijna geen dag voorbij zonder dat onze appgroep actief is. We zijn alle vier even goed met elkaar, er zijn geen onderlinge subclubjes of zo. Als iemand iets te zeggen heeft, gaat dat vrijwel altijd in die app. Meestal zien we elkaar eens in de twee weken, dat is al jaren zo. Die avonden – om de beurt bij een van ons thuis – staan voor samen eten en drinken en álles wordt besproken: werk, mannen, familie, gevoelens, twijfels, noem maar op.”

Volwassener

“De laatste tijd heb ik echter steeds meer het gevoel dat ik erbuiten val. Alsof zij zich allemaal ontwikkelen en misschien volwassener of serieuzer zijn en betere keuzes maken dan ik. Niet dat zij me dat idee geven, dat doe ik zelf. Op dit moment hebben we alle vier een relatie, zij langer dan ik. Ik ben nu met Michael en dat is leuk, maar ik weet niet of hij de liefde van mijn leven is. Mijn drie vriendinnen moeten daar om lachen en roepen om het hardst dat ik bindingsangst heb. Misschien is dat zo, maar ik denk zelf eigenlijk dat ik de ware nog niet heb ontmoet. Van ons vieren is er eentje getrouwd, de andere twee wonen samen met hun vriend. Mijn getrouwde vriendin maakt er geen geheim van dat ze graag zwanger wil worden. Daar wordt aan gewerkt en ik hoop dat ze binnenkort met het blije nieuws komt. De anderen zijn met hun vriend op zoek naar een ander huis. Eentje is actief, zij stuurt linkjes van Funda als ze een huis gaat bekijken. Ik lees dan dingen als: ‘drie slaapkamers, hier hoeven we nooit meer weg’. Dan zie ik die huizen en het geld dat daarvoor gevraagd wordt en schrik ik. Mijn vriendinnen in dat soort woningen? Dan doen ze het toch iets beter dan ik! Ik woon nog gewoon in mijn kleine, studentikoze flat en dat bevalt me prima.”

Onrustig

“Lange relaties, kinderwensen… ik moet er niet aan denken. Maar daardoor heb ik vaak het gevoel dat er iets mis is met me. Voor hen is het een heel natuurlijk proces. Alsof zij al met twee benen in het volwassen leven staan en ik daar achteraan hobbel met nog steeds een drang om uit te gaan, lol te trappen, me onverantwoord te gedragen en me te verliezen in een – desnoods illegaal – feestje. Ik heb nu geen kinderwens, maar ik weet niet eens of die er ooit zal komen. De drang om moeder te worden, heb ik nooit gevoeld. Er zit bijna geen leeftijdsverschil tussen ons, maar het voelt alsof zij minstens vijf jaar verder zijn dan ik. Ik word er onrustig van en dat kan zo ver gaan, dat ik soms denk dat ik aan mezelf moet werken.”

Onzekerheid

“Ik heb mijn onzekerheid al eens op tafel gegooid en gezegd dat ik hoop dat onze vriendschap standhoudt, wat er ook gebeurt. Ik werd aangekeken met een blik van ‘wat heb jij nou?’ en vervolgens werd het afgedaan met iets als ‘nee hoor, in het bejaardenhuis zijn we nóg niet van elkaar af’. Hard lachen allemaal, maar ik dacht: ja, nu zijn we nog kinderloos. Straks staan overal de kinderen op nummer één en dan denk ik niet dat ik die blije tante ben die zo leuk is met al dat grut. Misschien sta ik er te negatief in, zij zullen ook wel inzien dat bij mij dat droomhuwelijk met een baby níét op de eerste plaats staat. Maar tijdens onze gezellige avondjes gaat het steeds vaker over woningen in kindvriendelijke buurten, verlovingen, eventuele oppasoma’s en -opa’s, de combinatie van kinderen en werk… Van die volwassen overpeinzingen waar mijn hoofd nog lang niet aan toe is.”

Opgebiecht.nl is gebaseerd op waargebeurde verhalen van bezoekers van deze website
Wil jij ook anoniem met jouw verhaal op opgebiecht.nl stuur jouw verhaal dan nu in via de tab ook iets opbiechten.